fbpx

Ketorecept Brood

Ketobrood

Brood heeft de laatste jaren een minder goede reputatie gekregen. En als voorstander van een healthy lifestyle ben ik het daarmee eens. Brood zit vol koolhydraten, gluten en gliadine. Stoffen die moeilijk te verteren zijn voor heel veel mensen. En natuurlijk staat alles in perspectief. Af en toe brood doet geen kwaad, maar Nederlanders zijn echte brood eters, het liefst 2 keer per dag een stuk of 3 boterhammen. En dat kan absoluut gezonder!

Maar zodra ik mensen begeleid met een gezonder voedingsplan en ze zien dat het brood verdwijnt, zie ik toch soms lichte paniek ontstaan 😉 Ik ben niet perse een voorstander van het ene brood vervangen voor het andere ‘brood’. Want er zijn zoveel andere opties om lekker mee te ontbijten of lunchen! Het is goed om uit die ‘broodmindset’ te komen, ook dat is een kwestie van gewenning.

Maar, ik geef toe, soms is het gewoon heel erg makkelijk en heel erg lekker om even vlot een boterham te smeren! Daarom dit lekkere en makkelijke ‘broodrecept’.

Binnen een koolhydraatarme of keto lifestyle raad ik ook dit brood niet iedere dag aan. Blijf je lichaam verrassen en varieer! Maar voor af en toe is dit wel erg lekker!

Ook als je niet koolhydraatarm eet is dit een echte traktatie!

Ingrediënten

Voor 1 groot ‘brood’ gebruikte ik de volgende ingrediënten:

  • 10 eieren
  • 100 gr zuivel spread
  • 100 gr knoflookboter
  • 100 gr zeezout boter
  • 60 gr amandelmeel
  • 20 gr gebroken lijnzaad
  • 20 gr kokosmeel
  • Zout en peper
  • 1,5 theelepels kurkuma
  • 1 theelepels paprikapoeder
  • 1 theelepels gemalen komijn
  • 1 zakje bakpoeder
  • 1 el zonnebloempitten
  • 1 el pompoenpitten

 

Benodigdheden:

Keukenmachine of blender

Bakpapier of olie om in te vetten

Broodbakblik a 30 cm

Oven

 

Zo maak je het:

Verwarm de (hete lucht) oven voor op 180 graden. Zorg dat alle ingrediënten op kamertempratuur staan. Is de boter nog te hard? Dan kun je deze even zachter laten worden in de magnetron of in een pannetje. Voeg, behalve de pitten, alle ingrediënten in de blender of de keukenmachine en mix tot er een glad beslag ontstaat. Voeg als laatste de pitten toe, deze kun je erdoor roeren voor hele pitten in je ‘brood’ of even mee laten draaien als je van kleinere stukjes houdt.

Bekleed het bakblik met bakpapier (vind ik zelf altijd het makkelijkst) of vet het bakblik in met olijfolie of roomboter. Schenk het beslag erin en zet voor 30 minuten in de oven. Controleer met een saté prikker of de binnenkant gaar is na 30 minuten. Wanneer de saté prikker er schoon uit komt is hij goed, anders nog even 5 extra minuten laten bakken.

Haal het brood uit het bakblik en laat afkoelen op een houten snijplank. Snijd het brood in dunne plakken wanneer het afgekoeld is en vries de plakjes per 2 in. Makkelijk in ziplockzakjes.

Dit brood is heerlijk met een laagje pesto, een plak geitenkaas en wat kiemen of andere rauwkost erbij.

Ook leent dit recept zich uitstekend om eens te variëren met andere kruiden, zoals Italiaanse of Marokkaanse kruiden of geraspt kaas en olijfjes en kappertjes erdoor. Varieer naar hartenlust en smaak.

Voedingswaarde:

Ik heb uit het brood 23 plakken gesneden, het is vrij ‘zwaar’ vandaar dat ik dunne plakken ervan snij. Per plak komt dit neer op:

Cal 143

Koolhydraten 1,6 gr

Vetten 13 gr

Eiwit 5 gr

Geen reactie's

Geef een reactie