Dé Vasten | Keto | Carnivoor expert voor vrouwen

Sober Curious

3 aug 2022

Inmiddels 3 weken zonder alcohol. En nu denk ik, waarom leek me dat eerder lastig?

Een paar jaar terug dronk ik heel weinig, maar sinds ik een relatie heb met een horecaondernemer sloop het er langzaam maar zeker bij in. Samen een fles wijn (soms 2) op datenight. In kinderloze weekenden zitten we zo aan 3, soms 4 date avonden per week. Waarbij we dus ook vaak uit eten gaan met heerlijke wijntjes erbij. Ik kan erg genieten van een goed glas wijn. Maar hoe ouder ik word, hoe minder goed ik er tegen kan. Na een datenight, is slecht slapen meer regel dan uitzondering. En dan heb ik het niet over een wilde nacht waardoor mijn nachtrust verstoord raakt 😉

De volgende dag geen echte kater, maar fit voelen is anders. Al zijn katers er de afgelopen 3 jaar ook geweest, meer dan me lief is. En oh wat is dat toch zonde van je dag, en zooo niet nodig.

Alcohol en keto

Past alcohol in een keto4vrouwen leefstijl? Ja en nee. Ja, omdat je het aantal koolhydraten kunt uitrekenen en hiermee rekening kunt houden in je dagmenu. Je kunt een glas wijn in je dagtotaal inpassen als je wilt. En nee, alcohol past niet als onderdeel in welke gezonde leefstijl dan ook. Alcohol verstoort je hormoonbalans en daarbij direct het afvallen.

Sober curious

Ik kwam de term sober curious laatst tegen en die vond ik mooi. Want eerlijk gezegd liep ik al een tijdje met het idee mijn alcohol inname eens onder de loep te nemen. We zijn het zo gewoon gaan vinden om alcohol te drinken, dat haast niemand hier meer kritisch naar kijkt. Na een flinke kater komt er altijd dat moment waarin je met jezelf in gesprek gaat: “Dit wil ik noooooit meer. Ik moet echt minder drinken, max 3 wijntjes en afwisselen met water”.

Meestal lukte dit een tijdje, tot het er weer bij insloop, je met vrienden zit te eten, de mooiste wijnen rijkelijk vloeiden in een tempo dat ik met mijn 1.60m en 59 kilo gewoon niet kan en niet zou moeten willen, bijbenen. Maar nog voor je glas leeg is, is hij al weer tot aan de rand toe gevuld.

En ik ken mijn grens, die heb ik afgelopen 3 jaar flink onderzocht 😉 Deze ligt ergens in het midden tussen de 5 en 6 glazen. Bij 5 glazen gaat het (nog) goed en bij 6 glazen is het kater. Maar in onze gastvrije-horeca-georiënteerde-vriendenkring, zie je dus nooit op tijd wanneer je ongeveer aan die 5 glazen zit…

En dan hebben we nog de limoncello of de gin&tonic. Die als afsluiter dient na een heerlijke avond vol wijn&spijs… Kan iemand me vertellen waarom dat op dit soort avonden (op dat moment) altijd een goed idee lijkt? Ik dus ook niet, hahaha.

Dus na een aantal tevergeefse pogingen om te minderen, was er iets anders nodig. Ik wist dat ik voor mezelf een bepaalde stok achter de deur moest hebben om het aan te durven (tijdelijk) te stoppen, want het is toch ook gewoon gezellig om af en toe een wijntje te drinken?

Een beter excuus kon ik niet hebben. Ik ga namelijk de marathon van New York lopen. Als dat geen goede reden is om tijdelijk alcoholvrij te gaan?! Dus zo bedacht ik vrij spontaan, na een weekendje weg met prachtige wijnen, dat ik per 1 september zou stoppen, tot aan de marathon van New York op 3 november dit jaar (2019). 

Maar eerlijk gezegd was ik na het weekend goed klaar met (te veel) wijn en besloot ik per direct te stoppen. Wat ook nog eens mooi precies op 70 dagen uitkwam. Maandag 26 augustus.

Als ik iets doe, dan wil ik goed beslagen ten ijs komen, dus ik kocht (na een tip van 1 van mijn volgers) het boek @ontwijnen van Jacqueline van Lieshout. En dat was soms pijnlijk herkenbaar en realistisch, heldere feiten. Die ik als orthomoleculair therapeut natuurlijk allemaal weet, maar die soms te makkelijk op de achtergrond geschoven worden. Struisvogelpolitiek natuurlijk.

Stopt de lol?

Natuurlijk was ik hier bang voor. En zag ik best wel een beetje op tegen onze eerste datenight. Gek ook hoe groot de rol van wijn dan ineens blijkt bij het uit eten gaan.  Maar de 1e wijnvrije datenight was net zo gezellig als anders. En de heerlijke nacht die volgde was de kers op de taart. Maar vooral het gevoel dat het me enorm mee viel. Ik dacht echt dat het een groot gemis zou zijn.  En, begrijp me niet verkeerd, het idee van een glas champagne of een rode wijn leek me op dat moment heerlijk, maar het was niet moeilijk om het niet te doen.

En nu 3 weken verder, valt het me echt enorm mee. Uit eten gaan is nog steeds een feestje! We rijden nu makkelijk naar een andere stad voor een goed restaurant, want ik BOB. 

Het nieuwe ‘stoppen met roken’

Als je dan gestopt bent met alcohol, zoek je gelijkgestemde.  Zo zag ik ineens allemaal vrouwen in mijn netwerk die ook niet meer of nauwelijks meer drinken. En met een aantal vrouwen ben ik hierover in gesprek geraakt. Zoals @Norafrench van Pioppi, het Kookboek. Of Jacqueline van Lieshout van Ontwijnen of @Debbievanweelden van Lois Lee Pure Skinfood. En zo bleken er nog tal van andere vrouwen in mijn netwerk die bewust minder of niet meer drinken. Kreeg ik krachtige boekentips (This Naked Mind van Annie Grace) en las ik hele ware quotes. Zoals dat alcohol de enige harddrugs is waarvoor we ons moeten excuseren wanneer we het niet gebruiken.

We kennen allemaal de krantenkoppen met variaties op: “drankgebruik onder hoogopgeleide vrouwen gestegen”.  Maar er lijkt ook een tegenbeweging te komen. In deze tijd waar veel vrouwen zich meer en meer bewust worden van een healthy lifestyle en hun eigen verantwoordelijkheid hierin, kunnen we niet niet kijken naar onze alcohol inname.

Waar ik 20 jaar geleden altijd de enige niet roker was in gezelschap, ben je nu zowat een opvallende verschijning wanneer je wel rookt. Grote kans dat we over 20 jaar ook zo over alcohol denken. Al is daar echt nog een heel grote bewustwording voor nodig, want het zit zo verweven in onze cultuur. Alcohol is gezellig, leuk, lekker, chique

Commentaar?

Wat ik van veel andere ‘stoppers’ hoorde of las, was het commentaar dat ze van anderen kregen. Ik was daar verbaasd over omdat ik in mijn omgeving geen negatieve reacties hierop krijg. Ik was dus benieuwd waar dit aan lag.

Jacqueline van Lieshout schrijft hier veel over in haar boek. Wanneer je verteld dat je niet meer drinkt, voelen mensen zich vaak geconfronteerd met hun eigen gedrag. En willen direct weten hoeveel jij dan wel niet dronk, want dat zal dan vast stukken meer zijn dan zij drinken. Een veilige gedachte, want dan hoef je je eigen alcoholgebruik niet onder de loep te nemen. Maar, zoals Jacqueline ook zegt en ik het helemaal mee eens ben, het maakt niet uit hoeveel je drinkt, we weten allemaal dat alcohol in niets bijdraagt een je gezondheid. Ook niet 1 glas per dag, ook geen enkel glas rode wijn. Alle mogelijke voordelen van bepaalde stoffen in bijvoorbeeld rode wijn, zoals resveratrol, worden door de effecten van alcohol op je lichaam te niet gedaan.

Dus nee, alcohol draagt nimmer bij aan een gezonde, healthy lifestyle. Laten we daar gewoon eerlijk over zijn. Wat het onder andere wel doet is dat elk glas alcohol (en laten we het over de juiste maat-eenheden nog maar niet hebben) meer dan 24 uur nodig heeft om verwerkt te worden door de lever. En alcohol verstoort direct de hormoonbalans. Doen we mega ons best met voeding, verstoren we het alsnog met een glas wijn, zonde!

Maar nog even terug, ik krijg dus tot nog toe geen commentaar als ‘ongezellig/doe niet zo flauw/ eentje kan nog wel‘ en vroeg me af waar dit in zat. En dat zijn 2 dingen. Mijn tijdelijke alcoholstop heeft een einde, want 70 dagen. Maar nog makkelijker: het heeft een reden, de marathon! Dat is voor iedereen zo’n duidelijke en heldere reden, logisch ook, dat men het helemaal begrijpt. Maar, daardoor dus ook niet confronteert met hun eigen alcoholgebruik, omdat de meeste mensen niet de marathon gaan rennen 😉

Interessant dus ook weer hoe dat werkt 🙂

Hoe ga ik verder?

Ik voel me goed zonder alcohol, ik slaap beter. Ik zit in een fijn train-ritme, mijn rusthartslag is lager, ik herstel sneller van een training, ik voel me fit. De eerste 2 weken viel ik ineens 1,5 kilo af. Maar of dat de alcohol was of het intensief sporten, of de combi, valt moeilijk te zeggen.

Er zijn dagen dat ik denk ik verheug me op het moment na de marathon, dan tracteer ik me zelf op een glas bubbels! Maar er zijn evenveel momenten waarop ik denk, dat zou zonde zijn en het helemaal goed zo.

Wat ik in ieder geval (nog niet) ga doen, is claimen dat ik nooit meer een glas wijn zal drinken. Wat ik wel nooit meer wil, is een kater hebben, daar vind ik mezelf gewoonweg te oud voor. Ik wil af en toe kunnen genieten van een goed glas wijn, of 2.

Maar misschien denk ik daar over 70 dagen anders over! We shall see. 

0 reacties

Romana Switzer

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Delen

Smoothie boll

Deze heerlijke smoothiebowl maakte ik in Spanje. Ik deed daar aan IF, dus deze bowl was mijn ontbijt en...

Keto-Nicecream-Smoothie

Keto-Nicecream-Smoothie Deze heerlijke groene power smoothie zit vol gezonde vetten en goede voedingsstoffen...

Help, ik val niet meer af!

k krijg heel vaak vragen van vrouwen of ik tips heb wanneer ze niet meer afvallen. Een zogenaamd weightloss...